Dla kogo projekt ogrodu ?

Posiadasz przydomowy ogród, działkę, większy teren i chciałbyś go zagospodarować? Nie masz ochoty lub czasu by zadbać o otoczenie wokół siebie? Dobrze trafiłeś. ProCentrum pomoże Ci w realizacji inwestycji. Zaprojektuję, wycenię i zrealizuję ogród Twoich marzeń.

Od czego zacząć ?

Napisz, zadzwoń lub umów się na spotkanie. Wspólnie wykreujemy nowy obraz Twojego ogrodu.

Usługi glebogryzarką

Proponujemy usługi glebogryzarką separacyjną.
Maszyna przeznaczona do przygotowania podłoża pod uprawę oraz pod zakładanie trawników w wysokiej kulturze estetycznej.
Noże glebogryzarki pracując przeciwbieżnie do kierunku jazdy, podczas jednego przejazdu zrywają nawierzchnię, rozdrabniają i przerzucają glebę w kierunku sekcji przesiewającej, pełniącej funkcję sita. W trakcie przesiewania oddzielane są elementy o dużej frakcji: kamienie czy korzenie, które po odseparowaniu są zakopywane pod warstwą rozdrobnionej i spulchnionej ziemi. Efekt końcowy pracy zapewnia wyrównanie i zagęszczenie za pomocą tylnego walca.
Głębokość robocza do 15 cm.
Ceny ustalane indywidualnie w zależności od aerału i ilości kamieni w glebie.

"Jarmuż na zdrowie" VIRIDIS 5/2016 (28)

Z jarmużem pierwszy raz miałam do czynienia 3 lata temu kiedy podczas prac ogrodowych jedna z klientek poczęstowała nas koktajlem zawierającym jarmuż. Wtedy dowiedziałam się po raz pierwszy o jego właściwościach zdrowotnych a i w mediach było o nim coraz głośniej.

Jarmuż dziś wraca do łask. Wcześniej znany był jako kapusta warzywna. Częścią nadziemną są duże często kędzierzawo zakończone liście. I to również jest część jadalna. Odmiany jarmużu mogą różnić się kształtem, wielkością oraz barwą liści. Mogą także różnić się smakiem.
Niezmienne pozostają za to jego właściwości. Warzywo to zawiera duże ilości białka oraz witaminy C. Zawiera witaminy z grupy B, PP, E, K, H, karoten a także wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez. Ma również dużo chlorofilu, który ma działanie antyoksydacyjne.
Jarmuż jest lekkostrawny, usprawnia przemianę materii, działa odmładzająco, ma wpływ na nasze kości, poprawia wygląd skóry, włosów. Obniża ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego i płuc.
Pamiętajmy jednak, że co za dużo to nie zdrowo. Zbyt duża ilość jarmużu spowalnia proces wchłaniania jodu. Dodatkowo jarmuż zawiera szczawiany.
Z jarmużu można robić sałatki, koktajle. Można go smażyć, gotować oraz jeść na surowo. Ostatnio dowiedziałam się także, że bardzo smaczne są chipsy z jarmużu. Wystarczy go upiec w piekarniku a po 30 minutach wyciągamy najzdrowsze na świecie chipsy. Można go także dodawać do zup, sosów, omletów. Jeszcze inni wyciskają z niego sok. Bardzo dobrze smakuje podawany z mlekiem kokosowym.
Jarmuż jest także doskonałym dodatkiem do zapiekanej fasolki czy kalafiora. Idealne będzie również pesto z jarmużu.
Jak go wkomponować w ogrodzie?
Jeśli w naszym ogrodzie mamy zakątek warzywny lub zielny to będzie to również idealne miejsce aby wkomponować tam jarmuż. Ponieważ warzywo to jest niezwykle ozdobne dobrze będzie prezentował się na rabatach pośród innych roślin. Dorasta do 100cm wysokości. Jego uprawa nie należy do trudnych. Uwielbia stanowiska słoneczne. Znosi niemal wszystkie typy gleb, jedynie na kwaśnej nie będzie rósł dobrze. Najlepsza będzie dla niego gleba piaszczysto-gliniasta. Jest odporny na szkodniki i jest mrozoodporny. Najlepiej uprawiać go zaraz po marchwi, cebuli czy fasoli. Zbiór liści powinien odbywać się jesienią po pierwszych przymrozkach. Wtedy liście pozbawione są goryczki.